Οδυσσέας Ελύτης

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Τα "Ελληνικά" του Ξενοφώντα σε ένα...ρεπορτάζ

Σχέδιο Μαριάννα Ο.

Οι μαθητές του Α2 τμήματος μετέγραψαν το ιστορικό κείμενο του Ξενοφώντα σε ρεπορτάζ και το δραματοποίησαν παρουσιάζοντάς το ως μια δημιουργική εργασία σε όλη την Α΄ τάξη του Λυκείου. Ακολουθεί το κείμενο.


ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Καλημέρα σας το όνομα μου είναι Παναγιωτοπούλου Μυρτώ και σήμερα θα σας παρουσιάσω με την βοήθεια των συνάδελφων μου τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Ελλήσποντο. Μετά από 26 χρόνια πολέμου ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη οι εξελίξεις είναι συνταρακτικές. Θα συνδεθούμε τώρα με τον εκπρόσωπο μας στην Λάμψακο, για να μας ενημερώσει για τις στρατιωτικές επιτυχίες των Λακεδαιμονίων...
ΛΑΜΨΑΚΟΣ: Αγαπητοί τηλεθεατές του Α2News, βρισκόμαστε στην Λάμψακο. Κυρίαρχο θέμα από εχθές είναι η έλευση Λακεδαιμονίων και Αθηναίων στον Ελλήσποντο. Οι Αθηναίοι αφού λεηλάτησαν την Έφεσο και την Χίο, προετοιμάζονται στον Ελλήσποντο για ναυμαχία. Ο Λύσανδρος πάλι πλέοντας από τη Ρόδο, κατευθύνθηκε στην Άβυδο και στη συνέχεια παραλιακά προς την Λάμψακο. Κορυφαία είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ο Σπαρτιάτης στρατηγός με διπλή επίθεση, από ξηράς και θάλασσας, κυρίεψε και λεηλάτησε τη Λάμψακο, που ήταν γεμάτη με κρασί, σιτάρι και άλλα εφόδια. Είναι σημαντικό όμως ότι άφησε όλους τους πολίτες ελεύθερους. Καλή σας μέρα!

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Επιστρέψαμε και πάλι στο στούντιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αθηναίοι περιμένουν να αντεπιτεθούν και να τιμωρήσουν τον Λύσανδρο που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα. Ετοιμάζουν κάθε μέρα το στόλο τους και προκαλούν το σπαρτιάτη στρατηγό σε ναυμαχία. Έχουμε νεότερα;  
ΛΑΜΨΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη Λάμψακο. Επικρατεί αναταραχή στο στράτευμα. Υποπτεύομαι ότι ο Λύσανδρος κάτι ετοιμάζει. Πράγματι όλα τα πλοία βρίσκονται σε ετοιμότητα. Μήπως τελικά σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη επίθεση; Ο στόλος των Αθηναίων στην απέναντι πλευρά είναι έτοιμος για ναυμαχία. Ξέρουν άραγε τι τους περιμένει; Συνδεόμαστε με τον ανταποκριτή μας στη Σηστό.                                                                                                                                                                                                
ΣΗΣΤΟΣ: Είμαστε στη Σηστό, κυρίες και κύριοι. Η ναυμαχία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ... Η ημέρα κύλησε ομαλά. Πριν λίγο αφίχθηκαν μερικά αθηναϊκά πλοία για ανεφοδιασμό. Οι Αθηναίοι σίγουροι για την υπεροχή τους αψηφούν τον κίνδυνο μιας ενδεχομένης επίθεσης των Σπαρτιατών και καταφθάνουν με άνεση στη Σηστό για εφόδια.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση… γυρίσαμε και πάλι στο στούντιο του Α2News. Περιμένουμε και εμείς μαζί με τους Αθηναίους την επόμενη κίνηση των Λακεδαιμονίων. Οι Αθηναίοι όμως πολύ ήσυχοι και σίγουροι δεν είναι; Ας δούμε τι λέει ο  εκπρόσωπός μας, που βρίσκεται στους Αιγός Ποταμούς...
ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΙ: Μεγάλη αναταραχή στο στρατόπεδο των Αθηναίων. Ο Σπαρτιάτικος στόλος επιτίθεται!!! Ο Αθηναίος Κόνων μόλις αντιλαμβάνεται την επίθεση δίνει σήμα στους στρατιώτες του να αφήσουν τα εφόδια και να τρέξουν στα πλοία. Δυστυχώς είναι πολύ αργά… Λίγοι μόνο προλαβαίνουν να επιβιβαστούν και να πάρουν θέση μάχης. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι απερίγραπτες. Οι Αθηναίοι έχουν υποστεί ολοκληρωτική ήττα. Ο Λύσανδρος κατέλαβε τα περισσότερα πλοία στην ακτή και αιχμαλώτισε τους περισσοτέρους άνδρες. Ελάχιστοι προλάβαν να καταφύγουν στη Σηστό. Ο Κόνων με άλλα 7 πλοία που είχαν την καλή τύχη να γλυτώσουν από τους Σπαρτιάτες, βγήκαν στα ανοιχτά και έπλευσαν για την Κύπρο.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Εκπληκτική νίκη του Λυσάνδρου! Με το δαιμόνιο μυαλό του κατάφερε το ακατόρθωτο ... Τη συντριπτική καταστροφή του Αθηναϊκού στόλου. Αφού κατασκόπευσε τους Αθηναίους, όπως λέγεται, επιτέθηκε τη στιγμή που ήταν αποδιοργανωμένοι, για να συγκεντρώσουν τρόφιμα. Έτσι πέτυχε τη μεγάλη νίκη. Πάμε στη Λάμψακο για να σας ενημερώσουμε για την απόφαση των Λακεδαιμονίων σχετικά με την τύχη των αιχμαλώτων.
ΛΑΜΨΑΚΟΣ: Όπως βλέπετε από την κάμερα της εκπομπής ο Λύσανδρος πηγαίνει τα πλοία και τους αιχμαλώτους στη Λάμψακο. Επίσης έχουμε αποκλειστικές πληροφορίες ότι ο σπαρτιάτης στρατηγός έχει συγκεντρώσει τους συμμάχους του, για να αποφασίσουν για την τύχη των αιχμαλώτων. Σύμφωνα με έγκυρες μαρτυρίες θα σκοτώσουν όσους αιχμαλώτους είναι Αθηναίοι εκτός από τον Αδείμαντο, για τον οποίο άλλες πληροφορίες λένε ότι ήταν αντίθετος με τα σκληρά μέτρα των Αθηναίων και άλλες ότι πρόδωσε τους Αθηναίους παίρνοντας το μέρος των Σπαρτιατών. 
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Αυτό ήταν το τέλος μιας ιστορικής ναυμαχίας, κυρίες και κύριοι. Η απερισκεψία και αλαζονεία τιμωρείται. Από εμάς ελπίζουμε να έχετε μια όμορφη μέρα. Kαλημέρα σας!

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα. Κυρίαρχο θέμα τον τελευταίο καιρό είναι η θριαμβευτική νίκη του Λύσανδρου στον Ελλήσποντο. Βλέπουμε όμως πως Σπαρτιάτης στρατηγός δεν επαναπαύεται και συνεχίζει τη δράση του για να κατακτήσει και άλλες περιοχές. Η κάμερα στον δημοσιογράφο μας στην Καλχηδόνα για περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες.
ΚΑΛΧΗΔΟΝΑ: Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας. Βρισκόμαστε στην Καλχηδόνα, όπου μόλις κατέφθασε ο Λύσανδρος μετά τη νίκη του στους Αιγός ποταμούς. Οι κάτοικοι φαίνεται να τον έχουν δεχτεί, αφήνοντας τους Αθηναίους φρουρούς να φύγουν με επίσημη συμφωνία. Ο Λύσανδρος επιπλέον έχει αρχίσει να στέλνει όλους τους Αθηναίους της Καλχηδόνας αλλά και του Βυζαντίου πίσω στην Αθήνα. Πολλοί πιστεύουν ότι το κάνει ως ένδειξη καλής θέλησης. Παρόλα αυτά ο Λύσανδρος ακόμα αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο γιατί στέλνει τους Αθηναίους στον Πειραιά και στην Αθήνα. Ταυτόχρονα έχει ήδη αρχίσει την επισκευή των πλοίων του. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Μόλις ενημερώθηκα πως αρμοστής του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας ορίστηκε ο Σθενέλαος ο Λάκωνας. Τώρα πάμε να παρακολουθήσουμε τον θρήνο των Αθηναίων, αφού η Πάραλος έχει μεταφέρει την είδηση της ήττας. Εκτός από αυτό θα σας μεταφέρουμε τα θέματα συζήτησης της αυριανής συνέλευσης των Αθηναίων. Μαριλένα, ο λόγος σε σένα.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συνδεόμαστε με τον Πειραιά. Τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα αν κρίνουμε ότι η Πάραλος έφτασε την νύχτα με κακά μαντάτα. Μεγάλος θρήνος διαδόθηκε από τον Πειραιά έως και την πόλη. Κανείς δεν κοιμήθηκε αυτή τη νύχτα. Όλοι θρηνούσαν για αυτούς που είχαν χαθεί  αλλά πολύ περισσότερο για τους ίδιους τους εαυτούς τους, πιστεύοντας ότι θα πάθουν τα ίδια με τους κατοίκους της Ιστιαίας, της Σκιώνης, της Τορώνης και της Αίγινας. Θέλουν άραγε οι Σπαρτιάτες, αφανίζοντας τους, να πάρουν το αίμα τους πίσω; 
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι αυτό ήταν το αποψινό δελτίο ειδήσεων. Οι Αθηναίοι στη συνέλευση αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα λιμάνια με επιχωμάτωση, εκτός από ένα, να διορθώσουν τα τείχη και να εγκαταστήσουν φρουρούς. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Προς το παρόν καλή σας μέρα. 
 

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά. Οι εξελίξεις ραγδαίες σε Αθήνα και Σπάρτη. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι τραγική. Τα τρόφιμα είναι λίγα έως ελάχιστα. Πολλοί πεθαίνουν από την πείνα. Εν τω μεταξύ ο Θηραμένης έχει επιστρέψει μεταφέροντας τους όρους της Σπάρτης. Θα τους δεχτούν άραγε οι Αθηναίοι; Ας συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στην Αθήνα για να μας ενημερώσει σχετικά με τα τεκταινόμενα.
ΑΘΗΝΑ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα και από εμένα. Έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες από τότε που ο Θηραμένης πήγε στον Λύσανδρο. Να υπενθυμίσω πως πήγε να ρωτήσει αν οι Λακεδαιμόνιοι επιμένουν να γκρεμίσουν τα τείχη των Αθηναίων για υποδούλωση της πόλης ή για εγγύηση. Σήμερα λοιπόν ο Θηραμένης είναι πάλι εδώ, χωρίς όμως κάποια σημαντική πληροφορία. Η μόνη πληροφορία που μας μετέφερε είναι πως ο Λύσανδρος τον κρατούσε αιχμάλωτο χωρίς να του απαντήσει στην ερώτηση για την οποία στάλθηκε εκεί. Πρέπει να μεταβεί στη Σπάρτη, λέει, ώστε να του απαντήσουν οι έφοροι. 
Κυρίες και κύριοι ο Θηραμένης κάνει δημόσιες δηλώσεις. Κύριε Θηραμένη πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση;
- Παρακαλώ, όχι πολλές ερωτήσεις. Εντός ολίγων ημερών, εγώ και άλλοι εννιά πρεσβευτές με απόλυτη εξουσιοδότηση από την εκκλησία του Δήμου, θα πάμε στη Σπάρτη ώστε να μας δώσουν απάντηση οι έφοροι.
Κυρίες και κύριοι αυτές ήταν οι δηλώσεις του Θηραμένη. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε. 

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Αφού ακούσαμε τον ανταποκριτή μας στην Αθήνα, να συνδεθούμε και με τον ανταποκριτή μας στην Σπάρτη.
ΣΠΑΡΤΗ: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Τρέχουν οι εξελίξεις αφ' ότου ο Θηραμένης εκλέχτηκε μαζί με άλλους εννιά ως πρεσβευτής. Έχουμε ζωντανή σύνδεση με Σελλασία, όπου εκεί βρίσκεται ο Θηραμένης και οι άλλοι πρέσβεις, και όπως αποκαλύπτουν στην κάμερα της εκπομπής, έχουν έρθει με απόλυτη εξουσιοδότηση για την ειρήνη. Από την άλλοι οι Σπαρτιάτες συγκάλεσαν συνέλευση, στην οποία, όπως πληροφορούμαστε, αντιπρότειναν οι σύμμαχοι τους να μην συνθηκολογήσουν με τους Αθηναίους αλλά να τους αφανίσουν, κάτι το οποίο θα είναι το τελειωτικό τους χτύπημα. 
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Στην Σπάρτη τα πράγματα εξελίσσονται σαφώς καλύτερα από ό,τι στην Αθήνα. Πληροφορηθήκαμε ότι οι έφοροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, τις ανακοίνωσαν στον Θηραμένη και αυτός με την σειρά του θα τις μεταφέρει στην Αθήνα. Οι όροι που απαίτησε η Σπάρτη είναι :
● Να γκρεμίσουν τα μακρά τείχη της Αθήνας
● να γκρεμίσουν τα τείχη του Πειραιά
● να παραδώσουν οι Αθηναίοι τα πλοία τους εκτός από 12
● να επαναφέρουν τους εξόριστους και
● να ακολουθούν τη Σπάρτη σε ξηρά και θάλασσα έχοντας τους ίδιους φίλους και εχθρούς.
Πάντως γνώμη μας είναι ότι οι Αθηναίοι δεν έχουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Θα είναι ωστόσο βαρύ πλήγμα να δεχτούν να γκρεμίσουν τα μακρά τείχη της πόλης τους, μιας και αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους της Σπάρτης για να δεχτεί την ειρήνη.
Ας συνδεθούμε επομένως με την Αθήνα για να πληροφορηθούμε τι απόφαση πάρθηκε εκεί για τα τείχη. Η απόφαση είναι δίκοπο μαχαίρι: από την μία η πείνα και από την άλλη το γκρέμισμα των τειχών.
ΑΘΗΝΑ: Καλημέρα σας, μεταδίδουμε ζωντανά απευθείας από την Αθήνα. Οι πρέσβεις είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν με ποιους όρους οι Λακεδαιμόνιοι δέχονται να συνάψουν ειρήνη. Η κάμερα στον Θηραμένη ο οποίος θα αναγγείλει την απάντηση. Και να λοιπόν όπως το περιμέναμε... Οι Αθηναίοι πρέπει να υπακούσουν τους Λακεδαιμόνιους και να γκρεμίσουν τα τείχη. Όπως φαίνεται λίγοι φέρνουν αντίρρηση και πολλοί είναι υπέρ. Τελικά αποφασίστηκε. Δέχτηκαν την ειρήνη. Ενημερώθηκα ότι ο Λύσανδρος κατέφθασε στον Πειραιά και οι εξόριστοι έφτασαν στην πατρίδα τους. Άρχισαν να γκρεμίζουν τα τείχη με προθυμία, με την συνοδεία αυλητρίδων, νομίζοντας πως είναι η μέρα της ελευθερίας της Ελλάδας.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Όσον αφορά βέβαια τη στάση του Θηραμένη ας τον κρίνει η ιστορία. Από όλους εμάς «καλή σας μέρα».

ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Καλημέρα σας. Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στην Αθήνα. Μετά την απαίτηση της Σπάρτης για κατεδάφιση των τειχών, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να εκλέξουν 30 άνδρες οι οποίοι θα κατέγραφαν τους πάτριους νόμους. Με αυτό τον τρόπο θα ρυθμιζόταν η πολιτική ζωή της Αθήνας. Σε αντίθεση όμως με τον σκοπό της σύστασης της εξουσίας, οι τριάκοντα συγκρότησαν τη Βουλή και άλλες αρχές όπως αυτοί ήθελαν. Και γιατί αυτό ήταν τόσο τρομακτικό? Γιατί τα γεγονότα που ακολούθησαν μας φανερώνουν το κύριο σχέδιο τους. Ποιο ήταν αυτό? Να επιβάλουν την ανεξέλεγκτη κυριαρχία τους στην πόλη! Και όλα δείχνουν ότι θα το κατάφερναν, μιας και έπεισαν τους Σπαρτιάτες να τους δώσουν τη φρουρά με αρμοστή τον Καλλίβιο. Παραπλανώντας τους Σπαρτιάτες ότι με τη φρουρά ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τα κακά στοιχεία και να οργανώσουν το καθεστώς. Φυσικά με τη φρουρά εποφθαλμιούσαν για άλλα πράγματα. Πρώτα από όλα ήθελαν να συλλάβουν και να οδηγήσουν σε θάνατο όλους εκείνους που θα στεκόταν εμπόδιο στα επαχθή σχέδιά τους. Ένας από τους στόχους που ήθελαν να εξολοθρεύσουν ήταν ο Θηραμένης. Έτσι ο Κριτίας τον οδήγησε σε μία δίκη παρωδία. Όταν όμως ο πρώτος αντιλήφθηκε ότι η Βουλή είχε πρόθεση να αποφασίσει υπέρ του Θηραμένη, τότε, μη χάνοντας χρόνο, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι πρώτα διέταξε τους παρακρατικούς να σταθούν οπλισμένοι φανερά μπροστά στη Βουλή και κοντά στο κιγκλίδωμα και μετά πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε ότι διαγράφει το όνομα του Θηραμένη από τον κατάλογο των τρισχιλίων ολιγαρχικών. Και με ποια αιτιολογία προέβη στο τελευταίο? Ότι δήθεν ο Θηραμένης αποτελεί απειλή για την ολιγαρχία και ότι σίγουρα όλοι αυτοί που είναι οπλισμένοι δίπλα στα κιγκλιδώματα είχαν πρόθεση να επέμβουν αν η Βουλή τον αθώωνε. Η συνέχεια? Τραγική για το Θηραμένη! Ας συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στον Πειραιά, για να μας αποκαλύψει πώς έφτασαν εκεί τα γεγονότα.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Βρισκόμαστε στον Πειραιά, ενώ η κατάσταση στη Βουλή που λειτουργεί ως δικαστήριο στην Αθήνα είναι πολύ σοβαρή. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας. Μόλις μας ειδοποίησαν ότι ο Θηραμένης αντιστέκεται και προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές ότι αυτός είναι αθώος. Οι προσπάθειες του τελικά δεν πιάνουν και τρέχει στον βωμό για βοήθεια από τους θεούς. Οι βουλευτές έμειναν αδρανείς απειλούμενοι από φρουρούς με τα εγχειρίδια και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Έτσι, ο Σάτυρος με τους ένδεκα βοηθούς του αποσπούν με την βία τον Θηραμένη από τον βωμό και τον οδηγούν έξω από το δικαστήριο. Επιστρέφουμε στο κανάλι για περισσότερες πληροφορίες. 
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ξανά, πίσω στον κανάλι. Δίπλα μου στέκεται ένας μάρτυρας του σκηνικού που διαδραματίστηκε, όταν οι έντεκα έσερναν τον Θηραμένη στην αγορά. Ο μάρτυρας προτίμησε να κρατήσει την ταυτότητα του μυστική για ευνόητους λόγους.
Γεια σας, η πρώτη ερώτηση που θα ήθελα να σας κάνω, είναι αν παρατηρήσατε πόσοι ήταν οι άντρες που οδηγούσαν τον Θηραμένη;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Παρ’ όλο που το συμβάν έγινε πολύ γρήγορα, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι ήταν έντεκα μαχαιροφόροι άντρες.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ:  Ευχαριστούμε. Παρατηρήσατε κάποια αξιοσημείωτη συμπεριφορά από τον Θηραμένη;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ:  Ήταν αρκετά θαρραλέος και δεν σταμάτησε να φωνάζει για βοήθεια ή να εξιστορεί, φωνάζοντας, τα πάθη του. Αν και ήμουν σε απόσταση και υπήρχε πολυκοσμία, πρόσεξα έναν άντρα (Σάτυρος), που δεν κατάφερα να διακρίνω το πρόσωπο του, να απειλεί τον Θηραμένη ότι θα κλάψει, αν δεν σταματήσει να φωνάζει.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Και ποια ήταν η αντίδραση του Θηραμένη;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αντιμετώπισε το γεγονός με χιούμορ, αν επιτρέπετε την γνώμη μου, και η ακριβής απάντηση του ήταν  «αν σταματήσω, δεν θα κλάψω δηλαδή;»
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε. Δυστυχώς έγκυρες πηγές για το τι συνέβη στο κελί όπου τον οδήγησαν δεν έχουμε. Αυτά από εμάς, να έχετε μια όμορφη μέρα.
 


ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Έχουμε συγκλονιστικές εξελίξεις. Τα γεγονότα σε Φυλή, Ελευσίνα και Πειραιά τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς. Θα συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στη Φυλή να μας ενημερώσει για τα πεπραγμένα.
ΦΥΛΗ: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι, από την Φυλή. Οι τριάκοντα νόμιζαν πως ήταν ελεύθεροι να τυραννούν χωρίς φόβο. Όχι μόνο απαγόρευσαν σε δημοκρατικούς να μπαίνουν στην πόλη της Αθήνας, αλλά επιπλέον τους άρπαζαν τ’ αγροκτήματα τους, για να τα καλλιεργούν οι ίδιοι και οι φίλοι τους. Οι κατατρεγμένοι κατέφυγαν εδώ στο φρούριο της Φυλής ενώ οι τριάντα σχεδίαζαν να κτίσουν τείχος, για να κόψουν  τον ανεφοδιασμό των επαναστατών και να τους αναγκάσουν να παραδοθούν την νύχτα. Όμως την επόμενη μέρα χιόνισε τόσο πολύ που υποχρεώθηκαν οι τριάντα να γυρίσουν πίσω στην πόλη, βουτηγμένοι στα χιόνια, αφού τους σκοτώθηκαν  πολλοί.
Εντωμεταξύ μέσα σε λίγες μέρες η δύναμη των δημοκρατικών με αρχηγό το Θρασύβουλο άρχισε να δεκαπλασιάζεται. Αυτό βέβαια δείχνει πόσο είχε αγανακτήσει ο κόσμος από το καθεστώς των τυράννων. Μία νύχτα ο Θρασύβουλος με τους άντρες του πλησίασε αρκετά κοντά στη φρουρά των ολιγαρχικών και περίμενε τη μοιραία κίνηση, για να μπορέσουν να επέμβουν. Αυτό δεν άργησε να συμβεί, και έτσι κατά τα ξημερώματα, ενώ οι φρουροί απομακρυνθήκαν από τα όπλα τους και οι ιπποκόμοι έκαναν θόρυβο ξυστρίζοντας τα άλογα, δόθηκε η ευκαιρία που αναζητούσε ο Θρασύβουλος. Οι άνδρες του άρπαξαν τα όπλα και όρμησαν προς τους άνδρες της ολιγαρχικής φρουράς, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν έγκαιρα. Έτσι κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι έφυγαν τρέχοντας. Μετά από αυτό οι επαναστάτες δημοκρατικοί επέστρεψαν στη φυλή, έχοντας μαζί τους τα όπλα και τα λάφυρα που είχαν πάρει από τον εχθρό και έστησαν τρόπαιο. Όταν ήρθε από την πόλη η ενίσχυση των ολιγαρχικών ήταν πια πολύ αργά. Ο εχθρός ήταν άφαντος και ταπεινωτική η ήττα για τους ολιγαρχικούς.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ : Ευχαριστούμε τον ανταποκριτή μας από τη φυλή. Ας συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στην Ελευσίνα.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, η κατάσταση στην Ελευσίνα είναι αγωνιώδης. Οι τριάκοντα αποφασίζουν να καταδικάσουν τους Ελευσίνιους. Ο ολιγαρχικός Κριτίας με τους ''φίλους'' του έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τους στριμώξουν. Την επόμενη μέρα ο Κριτίας απευθύνθηκε στους οπλίτες υποστηρίζοντας ότι οι Ελευσίνιοι πρέπει να καταδικαστούν. Ακολούθησε φανερή ψηφοφορία στο ωδείο, το οποίο ήταν φυλαγμένο με οπλισμένους Λάκωνες φρουρούς.  Πρωτεργάτης όλης αυτής της παρωδίας ήταν ποιος άλλος; Ο Κριτίας!
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ : Ευχαριστούμε το συνάδελφο από την Ελευσίνα, ας συνδεθούμε με τον ανταποκριτή μας στον Πειραιά.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Γεια σας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέρος όπου δημοκρατικοί και ολιγαρχικοί ψάχνουν τρόπους συμφιλίωσης. Έχει προηγηθεί η μάχη του Πειραιά στην οποία νίκησαν οι δημοκρατικοί αλλά σκοτώθηκε ο μάντης, θυσιάζοντας τον εαυτό για το καλό της ομάδας του. Πηγές λένε ότι ο Θρασύβουλος, αρχηγός των δημοκρατικών, φρόντισε καλά το στράτευμά του, τονώνοντας το ηθικό τους, εμψυχώνοντάς τους και οργανώνοντάς τους σε πλεονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων. Όμως τώρα γίνονται προσπάθειες για συμφιλίωση των εχθρών. Ο Κλεόκριτος πρωτοστατεί, προσπαθώντας να ενώσει δημοκρατικούς και ολιγαρχικούς, τονίζοντας σε όλους ότι τα κοινά τους υπερτερούν έναντι των διαφορών τους. Τον βλέπουμε στενοχωρημένο για τους νεκρούς του πολέμου και να προσπαθεί να δώσει τέλος στα δεινά και τις συμφορές. Όμως, όπως μπορείτε κι εσείς να δείτε, τον κόπο και την έγνοια του δεν τη συμμερίζονται αρκετοί, καθώς οι αρχηγοί των ολιγαρχικών, αυτή την κρίσιμη στιγμή, επαναφέρουν τους στρατιώτες στην πόλη για να μην ακούν τα λόγια του Κλεόκριτου. Αυτά τα νέα μέχρι στιγμής. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον συνάδελφο από τον Πειραιά. Να προσθέσουμε ότι ο λόγος του Κλεόκριτου και το κάλεσμα του για συμφιλίωση συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο κήρυκας επικαλούμενος τους δεσμούς που δένουν τους κατοίκους της πόλης ζήτησε τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, του πιο αισχρού και φοβερού πολέμου που ακόμη και οι θεοί μισούν. Οι αρχηγοί των ολιγαρχικών, όπως ακούσατε, επανάφεραν τους στρατιώτες τους πίσω στην πόλη για να μην τους επηρεάσουν τα λόγια του κήρυκα. Την επόμενη ημέρα όσοι από τους τριάκοντα επέζησαν ταπεινωμένοι και εγκαταλειμμένοι βρέθηκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Οι οπαδοί τους βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της πόλης διαφωνώντας μεταξύ τους. Όσοι από αυτούς είχαν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, φοβούμενοι την τιμωρία, υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν στους δημοκρατικούς. Όσοι πάλι θεωρούσαν ότι δεν είχαν κάτι να φοβηθούν έφερναν διαφορετική γνώμη. Στο τέλος αποφάσισαν με ψηφοφορία την καθαίρεση των τριάκοντα. Η στιγμή της ενοποίησης είχε πια φτάσει. Οι τριάκοντα και το καθεστώς τους ήταν πια παρελθόν. Η συμφιλίωση είναι πλέον προ των πυλών. Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε καλή σας μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου